Rauniokoiratoiminta

image_pdfimage_print

Raunioilla koiran tehtävänä on käydä etsittävä alue tarkasti ja järjestelmällisesti läpi ja etsiä maalimiehet ilmavainun avulla. Etsittävät henkilöt voivat olla osittain piilossa (avopiilo) tai kokonaan piilossa (umpipiilo). Koiran tulisi henkilön piilon löydettyään selkeästi ilmaista löytö joko haukkumalla tai rullailmaisulla. Haukkumalla ilmaiseva koira haukkuu löydettyään etsittävän, jolloin ohjaaja tulee paikalle. Rullailmaisussa löydettyään etsittävän koira ottaa kaulassaan roikkuvan rullan suuhunsa ja menee ohjaajan luokse. Ohjaaja kytkee koiran liinaan, jonka jälkeen koira luvan saatuaan vie ohjaajan etsittävän luokse. raunio_kuva

Harjoitukset toteutetaan erityisillä raunioradoilla, jotka ovat tarkoitukseen rakennettuja vaikeakulkuisia harjoitus- ja koealueita. Alue sisältää erilaisia rakennelmia, jotka koostuvat muun muassa rakennusjätteestä tehdyistä rauniokasoista, kaivannoista, kaivonrenkaista tehdyistä tunneleista ja betonisista tai puisista seinämistä. Lisäksi alueella on tiilimurskaa, raudoitusputkia, sähköjohtoja, tikkaita, liikkuvia ja peltisiä alustoja sekä muita mahdollisia koiralle vaativia alustoja.

Raunioetsintä tarjoaa koiralle mielekästä tekemistä ja on mielenkiintoinen harrastus.  Ohjaajat paitsi ohjaavat omaa koiraansa, myös toimivat toisten koirien maalimiehinä saaden näin oman osuutensa ulkoilusta, kiipeilystä ja muusta kuntoilusta, sosiaalista kanssakäymistä unohtamatta. Raunioetsintää tukevia harjoituksia suoritetaan tottelevaisuuskentällä sekä ketteryysesteillä.

Yhteiskunnallista hyötyä on niistä koulutetuista ja vaaditun koulutustason saavuttaneista koirakoista, jotka sijoittuvat pelastuskoiraryhmiin, jotka osallistuvat etsintätehtäviin viranomaisten apuna.

Saadakseen virallisen rauniokoiran tittelin, koiran tulee suorittaa hyväksytysti Suomen palveluskoiraliiton pelastuskoirien rauniokoe. Kokeeseen voivat osallistua kaiken rotuiset koirat, myös sekarotuiset. Osallistuminen edellyttää tunnistusmerkintää, asianmukaisia rokotuksia sekä hyväksyttyä käyttäytymiskoetta (BH-koe).