Porkkana 2015

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Porkkana 2015

7.8.2015 @ 14:00 - 9.8.2015 @ 13:00

Cairnterrierikerhon harrasteviikonloppu Virroilla 7.-9.8.2015 sisältää tutustumista eri lajeihin sekä eläinlääkäri Juha Kallion luennon. Koko viikonlopun ohjelma on tarkoitettu kaikentasoisille koirakoille, joten voit osallistua, vaikka et olisi koskaan harrastanut koirasi kanssa mukana olevia lajeja. Pääsääntöisesti tapahtuma onkin tarkoitettu uusiin lajeihin tutustumista varten. Viikonlopun aikana jokainen koirakko pääsee tutustumaan molempiin päälajeihin sekä yhteen valinnaiseen sivulajiin. Muihin sivulajeihin pääsee kuunteluoppilaaksi. Lajit on esitelty lyhyesti tällä aukeamalla, lisää tietoa löydät nettisivuiltamme kohdasta Harrastustoiminta.

Päälajit

Agility (kouluttajina Minna Heikkilä ja Elina Mauno) on koirien esteratakilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli. Harrastuksessa menestyminen edellyttää koiralta hallittavuutta, hyvää kuntoa, toimintakykyä ja hyvää yhteistyötä ohjaajan kanssa.

Rally-tokossa (kouluttajana Suvi Ruuhonen) yhdistyvät toko, agility ja koiratanssi. Siinä tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus.


Sivulajit

Hajuerottelussa (kouluttajana Merja Pehkonen) tarkoituksena on opettaa koiralle haju, jonka se tunnistaa ja ilmaisee muiden hajujen joukosta. Harrastuksena hajuerottelu on hyvä tapa aktivoida koiraa ja se sopii rodusta riippumatta kaikille koirille, joilla nenä pelaa. Erottelu on koiralle raskasta puuhaa ja se käy hyvin myös koiran aktivoinnista ja väsyttämisestä sellaisissakin tilanteissa, kun koira syystä tai toisesta saa rasittua fyysisesti liikaa. Hajuerottelu tarjoaa
puuhaa myös iäkkäämmälle koiralle.

Koiratanssissa (kouluttajina Minna Heikkilä ja Elina Mauno) koirakko esittää esityksen mikä ilmentää koirakon työiloa sekä nostaa koiran omat ominaisuudet liikkeiden kautta hyvin esille. Lajissa voi myös kilpailla tai harrastaa
omaksi ilokseen. Koiratanssi on hauskaa eikä siinä ikinä lopu tekeminen kesken. Aina löytyy uusia liikkeitä mitä voisi harjoitella ja kehitellä – vain mielikuvitus on rajana!

Naksuttelu (kouluttajana Henna Kyllönen) pohjautuu siihen, että eläin ehdollistetaan tiettyyn signaaliin (naksautus tai vaikka vihellys). Koira oppii ymmärtämään, että naksauksen kuuluessa se on tehnyt oikein ja joka naksausta seuraa aina palkkio. Kouluttaja puolestaan niin sanotusti merkkaa haluamaansa käytöstä eli naksauttaa aina, kun koira tekee jotain tiettyä asiaa (liikahtaa istahtaakseen, nousee ylös, menee maahan, jne.).


Luento
Eläinlääkäri Juha Kallio (Eläinystäväsi Lääkäri, Tampere) luennoi meille koiran tuki- ja liikuntaelinasioista. Eläinten terveyteen ja jalostukseen liittyvät asiat ovat aina olleet Juhalle läheisiä. Koirien lonkkaterveyden jalostuksellinen edistäminen hankalana asiana kiinnostaa häntä erityisesti ja sen vuoksi hän onkin perehtynyt PennHIP-tutkimusmenetelmään. Kiinnostus jatkuu harrastuksena erilaisissa luottamustehtävissä mm. Kennelliitossa. Kokeneiden tuki- ja liikuntaelinsairauksiin perehtyneiden kollegojen tarjoama apu ja kannustus, oma kiinnostus ja lisäkoulutus ovat olleet tärkeitä asioita Juhalle tällä erityisalalla.


Majoittuminen ja osallistumismaksut
Viikonlopun aikana majoitutaan Marttisen lomasaaren hirsihuviloissa (kts. kartta sivun alalaidassa), joissa on 3-4 kahden hengen makuuhuonetta, yhteinen oleskelutila ja sauna. Myös omassa asuntoautossa/-vaunussa majoittuminen sekä ilman majoitusta osallistuminen ovat mahdollisia. Paikalle saavutaan pe 7.8. klo 14 alkaen ja majoitustiloista on poistuttava su 9.8. klo 12.00.

  • 150 € 2-hh omin liinavaattein / 190 € 1-hh (mahdollinen mikäli tilaa jää)
  • 105€ omassa asuntoautossa/-vaunussa
  • 80€ ilman majoitusta

Osallistumismaksu sisältää ruokailut (2 x aamupala, 2 x iltapala, 2 x lounas), luennon ja koulutukset. Mukaan voi ottaa useamman koiran. Koulutukset jaetaan osallistujien mukaan ja useamman koiran kanssa olevat osallistujat
voivat itse päättää, minkä koiran kanssa mihinkin koulutukseen osallistuvat.

Ilmoittautuminen
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 15.5.2015 sähköpostilla osoitteeseen anna-leena.kauppila(at)cairnterrierikerho.fi. Mainitse ilmoittautuessasi:

  • majoitusvaihtoehtosi (2hh/ mahdollinen toive yhden hengen huoneesta/asuntoauto/ei majoitusta)
  • mahdolliset erityisruokavaliot
  • sivulajeista kaksi toivelajia joihin haluaisit osallistua (naksuttelu/hajuerottelu/koiratanssi)
  • mikäli olet aiemmin harrastanut jotain näistä lajeista, ilmoita myös, minkä verran olet lajia harrastanut

Muuta huomioitavaa
Nartut eivät voi osallistua juoksuaikana, jotta muilla koirakoilla säilyy treenirauha. Tarvittaessa paikalta löytyy rajoitettu määrä lainakoiria treenikaveriksi. Paikat on ensisijaisesti varattu treenaaville (2-hh) sekä asuntovaunullisille ja omaa majoitusta käyttäville. Jos tilaa jää niin mukaan otetaan toki äidit, puolisot ja muutkin huoltojoukot (2-hh). Yhden hengen huoneen saa, jos tilaa jää.

Lisätietoja
Elina Mauno elina.mauno(at)elisanet.fi tai puh. 040 3062 480.


Kouluttajat porkkana2015_esittely_suvir

Suvi Ruuhonen (kuvassa oikealla)
Olen ollut mukana cairnpiireissä vuodesta 1996. Ennen kuin löysin maailman parhaan lajin, kävin koirieni kanssa pääasiassa vain näyttelyissä. Lisäksi tuli kokeiltua agilityä, flyballia ja tokoagia, mutta mikään niistä ei tuntunut täysin omalta. Kun vuonna 2008 kokeilin rallytokoa ensimmäisen kerran, se kolahti ja kovaa. Mielestäni rally-tokossa parasta on yhdessä tekemisen ilo ja monipuolisuus.

Minulla on kaksi cairnia: Lempi (6,5v) ja Aune (2,5v), joiden kanssa harrastan rally-tokoa. Lempin kanssa kisaamme AVOluokassa ja Aunen kanssa ALO-luokassa. Olen ollut Rally-Tokoyhdistys ry:n hallituksen jäsenenä vuodesta 2009 lähtien. Toimin rally-tokokouluttajana ja tähtäimessä vuodelle 2015 on rally-tokon ylituomarin paperit.

Minna Heikkilä (kuvassa alla)
Olen kolmekymppinen hevos- ja koiraharrastaja Pirkanmaalta. Hevoset ja erityisesti kouluratsastus veivät mennessään jo lapsena. Koiraharrastusmaailmaan pääsin tutustumaan vuonna 2008 Brädi-cairnin asteltua elämääni. Vuotta myöhemmin Brädin kaveriksi tuli toinen cairnterrieri, Raimo. Myöhemmin lauma täydentyi vielä jackrussellinterrieri-Edwardilla.

Molemmat cairnini nousivat agilityssa kolmosluokkaan ennen kuin lopettivat lajin viime vuonna. Tällä hetkellä harrastan agilitya parsonrussellinterrieri Vatin kanssa. Vatti on lainakoira ja aloitimme kilpailemisen tammikuussa 2015.

Minulle tärkeintä agilityssa on se, että koira on mahdollisimman hyvässä kunnossa ja että sen palkkauksesta ja motivaatiosta huolehditaan erinomaisen hyvin. Harrastuskaveria kohtaan on oltava reilu, esteiden ja ohjausten on oltava kunnolla opetettuna ennen kuin niitä voidaan alkaa vaatia koiralta. Agility on parhaimmillaan silloin, kun koira suorittaa itsenäisesti jokaisen esteen, jonne se ohjaajan liikkeen ja rintamasuunnan avulla ohjautuu.

porkkana2015_esittely_minnah

Kouluttajana minua on luonnehdittu seuraavasti: ”Minnalla on taito selittää asiat niin, että oppilas varmasti ymmärtää, mistä puhutaan ja epäselvissä tilanteissa häneltä uskaltaa varmasti kysyä tarkennusta. Minnalla on missiona kouluttaessa saada kaikista koirakoista paras suoritus irti ja kun treenataan, se tehdään kunnolla, mutta lyhyissä pätkissä. Korjausehdotukset tulevat ystävällisen napakasti”.

Omien koirien jäätyä eläkkeelle agilitysta olen aloittanut niiden kanssa koiratanssin harrastamisen. Tänä vuonna on tavoitteena päästä kilpailemaan siinäkin lajissa.

Henna Kyllönen (kuvassa oikealla)porkkana2015_esittely_hennak
Olen Henna Kyllönen ja omistan cairnit Hupi ja Hemi sekä käyttölinjaisen cockerin Hertan. Koiran kouluttamiseen olen tutustunut lähemmäs 8 vuotta. Lähes alusta alkaen naksuttelu on ollut osa tapaani kouluttaa koiria.

Suurin intohimoni koiraharrastuksissa on tokonparissa. Hupin kanssa kisaamme yhä tokon korkeimmassa koeluokassa ja Hertan kanssa aloittelemme tokouran tänä vuonna. Hemi on jo eläkkeellä. Tutustun aina mielelläni muihinkin lajeihin ja harrastuksinamme ovat olleet mm. agility, mejä, koirafrisbee. Melkein joka lajissa olen käyttänyt hyväkseni naksuttelun periaatteita ja saanut naksuttimen kanssa hyviä tuloksia eri asioiden opettamisessa.

Naksuttelu tarjoaa usein herkullisia hetkiä koiran kanssa, kirjaimellisesti. Naksuttelun saloihin on helpoin paneutua opettaen koiralleen helppoja temppuja. Kun oma ajoitus on kohdallaan ja koira on ymmärtänyt että kannattaa tarjota erilaisia käytöksiä, on enää mielikuvitus vain rajana. Yksinkertaisuudessaan naksutin merkitsee koiralle, että nyt toimit oikein ja saat siitä hyvästä palkan! Ahneiden cairnienkin huomio on siinä kohden taattu. Mielestäni naksutellen opetetut asiat ovat koirille hyvin mieluisia ja tekevät niitä erittäin mielellään.

Merja Pehkonen (kuvassa alla)
Lapsuudenkodissani on ollut aina koiria. Isäni harrastuksen vuoksi meillä oli metsästyskoiria, rotuina olivat suomenpystykorva ja karjalankarhukoira. Omille muutettuani minulla oli pitkään koirakaipuu ja reilu seitsemän vuotta sitten minulle tuli Vertti-cairn (Of Haukantorppa Doorman). Neljä ja puoli vuotta sitten piti Vertille hankkia kaveri ja meille tuli Väiski (Heckler`s Be Quick). Asun Vantaalla ja työskentelen terveydenhoitajana. Vapaa-aikani yksi tärkeimmistä asioista ovat koirani ja niiden kanssa touhuilu. Olen kokeillut koirieni kanssa erilaisia harrastuksia.

porkkana2015_esittely_merjap

Syksyllä 2013 meni hajutyökurssille Väiskin kanssa ja sillä tiellä ollaan. Innostuin hajutyöskentelystä koiran kanssa ja kun myös Väiskille tuntui sopivan hajutyöjutut, niin kohta olemme viihtyneet pari vuotta erilaisten hajutyöjuttujen parissa. Aluksi opettelimme hajuerottelua purkkiradalla. Siirryimme hajun etsintään sisällä ja ulkona. Syksyn 2014 aikana olemme opetelleet ihmisen tunnistusetsinnän eli IDjäljen alkeita ja kevään 2015 aikana jatkamme ihmisen hajujäljen treenaamista. Harjoittelemme ohjattuna noin kerran viikossa, mutta viikon aikana on myös kotona omatoimiharjoituksia. Vertin kanssa teemme myös kotiharjoituksia ja parasta Vertin mielestä on namin etsintä.

Koirieni kanssa olemme myös kokeilleen mejä-jälkeä sekä kantarellin etsintää. Uusimpana kokeiluna Väiskillä ja minulla on Suomeen rantautumassa oleva (K9) Nose Work, jossa voi kilpaillakin. Ensimmäiset kisat Suomessa ovat ensi kesänä.

Mielelläni näkisin hajutyön parissa enemmän cairneja. Cairn sopii mielestäni hyvin hajutyöskentelyn pariin siinä missä muutkin rodut. Haistelu on koiralle tärkeää ja on erittäin hyvä aktivointimahdollisuus. Eräs ohjaajamme kuvasi koiraani pikku partiolaiseksi, nokkelaksi, sitkeäksi ja motivoituneeksi eli tyypilliseksi cairniksi.

Elina Mauno porkkana2015_esittely_elinam(kuvassa oikealla)
Ensimmäinen cairnini Nelli saapui perheeseemme reilut viitisen vuotta sitten. Nellin kanssa touhuttiin alusta asti paljon arkitottiksen, tokon ja muiden kokeilujen, kuten flyballin parissa. Agility kuitenkin osoittautui meidän lajiksi ja sen ympärillä on pyöritty keväästä 2011 asti. Nellin kisaura ja aktiivinen treenaus on valitettavasti terveydellisistä syistä johtuen unohdettu ja olemmekin siirtyneet rally-tokon ja koiratanssin pariin. Varsinkin jälkimmäinen imaisi meidät heti mukaansa ja koreografiakin on jo suunniteltu.

Toinen cairnini Elsa rynnisti joukkoomme kesän 2013 alussa. Pikku-Elsa on osoittautunut varsin päteväksi agilitykoiraksi eli sen kanssa saan lajia aktiivisesti harrastaa. Elsan kanssa olen oppinut paljon uutta, se on täysin erilainen agilitykoira kuin Nelli. Kisaura on tarkoitus korkata tänä vuonna.

Koulutan agilitya seuramme (TuuKK) riveissä ja nyt keväällä saan virallisen koulutusohjaajakortin vihdoin plakkariin. Kouluttajan yksi tärkeimmistä taidoista on osata lukea koirakkoa. Lisäksi kouluttajan tulee olla tasapuolinen ja kannustava sekä perustella näkökulmansa. Nämä ominaisuudet kehittyvät kokemuksen myötä – itse olen vielä alkutaipaleella. Uskon kuitenkin innokkuuden ja motivaation auttavan eteenpäin.

Koiran terveys tulee lajissa kuin lajissa ykkösenä. Myös suoritusten turvallisuuteen ja oikeaoppisuuteen tulee alusta asti kiinnittää huomiota. Ja lisäksi – myös tärkeänä seikkana – harrastamisen tulee olla hauskaa sekä koiralle että ohjaajalle!– HAASTE –
Porkkana 2015 -järjestelytoimikunta haastaa mukaan harrasteviikonloppuun jalostustoimikuntamme jäsenet!

terkuin Ansku, Salla, Suvi, Minna, Henna, Merja ja Elina

Tiedot

Alkaa:
7.8.2015 @ 14:00
Loppuu:
9.8.2015 @ 13:00

Järjestäjä

Cairnterrierikerho ry / Anna-Leena Kauppila
Puhelin:
040- 865 8681 (arkisin klo 13-14).
Sähköposti:
anna-leena.kauppila(at)cairnterrierikerho.fi

Tapahtumapaikka

Virrat: Marttisen lomasaari
Herrasentie 16
Virrat, 34800 Suomi
+ Google Map
Kotisivu:
http://www.marttinen.fi/fi/