Usein kysyttyä

image_pdfimage_print

Oma cairn? ukk_anneheikkinen

enlightenedHaluaisin ostaa pennun. Voisivatko kasvattajat ottaa yhteyttä?

Koirakaupassa käytetään yleensä samoja kauppatapoja kuin muussakin kauppaan liittyvässä toiminnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että ostaja ottaa yhteyttä kasvattajaan ellei toisin sovita (ostaja on voinut jättää nimensä listalle odottamaan pentujen syntymää). Olemalla itse aktiivinen ja kiinnostunut osoitat myös kasvattajalle, että todella haluat pentua, eikä asia ole vain hetken mielijohde.

enlightenedPaljonko cairninpentu maksaa?

Cairneilla ei ole suositushintoja. Jokainen kasvattaja siis hinnoittelee pentunsa haluamallaan tavalla. Karkeasti arvioiden pennun hinta liikkuu 1500-2000 euron paikkeilla.

enlightenedUros vai narttu?

Valinta uroksen ja nartun välillä on täysin yksilöllinen. Asiasta kannattaa keskustella esim. kasvattajan kanssa.

enlightenedMitä cairnin omistajalta vaaditaan?

Cairnin omistajalta vaaditaan huumorintajua, aktiivisuutta ja sinnikkyyttä sekä johdonmukaisuutta.

enlightenedMillaiseen kotiin cairn sopii? Sopiiko cairn lapsiperheeseen? Sopiiko cairn kaupunkikoiraksi?

Cairn sopii lähes kaikenlaisiin koteihin ja perheisiin, mikäli niissä ollaan valmiita tarjoamaan koiralle riittävästi liikuntaa, aktiviteettia ja selkeät rajat. Cairn sopii erinomaisesti lapsiperheeseen, kunhan sekä lapsille että koiralle opetetaan tarkat pelisäännöt alusta alkaen. Cairn sopii myös kaupunkikoiraksi, mikäli sille tarjotaan riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että toiset cairnit haukkuvat jonkin verran.


Luonne, terveys ja turkinhoito

enlightenedOnko cairn terve rotu?

Cairn on suhteellisen terve rotu. Katso terveysasioista tarkemmin kohdasta Rodun terveys.

enlightenedHaukkuvatko cairnterrierit paljon?

Cairnterrieri ei ole hiljainen rotu. Terrierien tapaan se on alati valpas ja seuraa tarkasti ympäristöään. Jos jotain kummallista sattuu, siitä varmasti ilmoitetaan isäntäväelle. Mitään turhan räksyttäjiä nämä eivät saa olla ja harvoin itseasiassa ovatkaan. Pennun kasvatuksessa kannattaa alusta pitäen keskittyä siihen, että hälyttää saa, mutta sen jälkeen haukkumisen pitää loppua. Pennulle kannattaa tarjota mahdollisimman paljon kokemuksia ja totuttautumismahdollisuuksia jo ensimmäisten kuukausien aikana. Silloin sen elämässä on vähemmän epäilyttäviä ”mörköjä”, joihin pitää reagoida haukkumalla.

Haukkumisherkkyys on toki myös yksilökysymys ja usein koiran tempperamenttiin liittyvä tekijä. Pahimmat räksyttäjät löytyvät yleensä aroista ja epävarmoista koirista. Mainittakoon vielä, että kyseiset luonteenpiirteet ovat cairnilla epätyypillisiä ja ei-toivottuja. Lisätietoa rodusta löytyy täältä.

enlightenedMiten kotikoiran turkki hoidetaan ja trimmataan?

Katso kohta Trimmaus.

enlightenedOnko cairnissa erilliset käyttö- ja näyttelylinjat?

Cairnissa ei ole erillistä käyttö- ja näyttelylinjaa.

enlightenedMitä cairnin kanssa voi harrastaa?

Parempi olisi kysyä, mitä sen kanssa ei voi harrastaa, sillä cairn on erinomainen harrastuskoira. Näyttelyt, toko, agility, Nose Work… Lisätietoa harrastustoiminnasta löytyy täältä.

enlightenedPaljonko cairn tarvitsee liikuntaa?

Cairn on aktiivinen rotu, joka tarvitsee päivittäin liikuntaa tai muuta aktiviteettia purkaakseen energiaansa ja pysyäkseen kaidalla tiellä.


Jäsenasiat ja kerhotoiminta

enlightenedKoska järjestetään seuraava trimmauskurssi / jalotustarkastus / silmä- ja polvitarkastustilaisuus / koiratapaaminen?

Oman alueesi toiminnasta saat parhaiten tietoa ottamalla yhteyttä alueelliseen toimihenkilöösi. Kannattaa seurata myös Tapahtumakalenteria.

Jos alueellasi ei ole yhteyshenkilöä tai tietoa toiminnasta, niin kannattaa ryhtyä tuumasta toimeen ja järjestää sitä itse. Toiminnan ei tarvitse olla mitään erikoista ja aikaa vievää eikä säännöllistä. Jos näet muita cairneja, niin voithan heti kysyä, olisiko innokkaita lenkille tai koirapuistoon lähtijöitä tai päätä aika ja paikka ja laita ilmoitus vaikka tänne cairnkerhon sivuille. Ehkäpä alueellasi olisi muitakin innokkaita osallistujia, joilla olisi sama toive, mutta hekin odottavat jonkun sitä järjestävän.

enlightenedMiten pääsen / liityn kerhon jäseneksi? Mihin ilmoitan osoitteenmuutoksesta?

Jos olet uuden cairnin omistaja, etkä vielä kerhon jäsen, tarkista koirasi kasvattajalta, ilmoittaako hän pentujensa ostajat kerhon jäseneksi. Tämä ei ole pakollista eivätkä kaikki kasvattajat suinkaan näin tee, mutta kannattaa aina tarkistaa asia kasvattajalta.

Mikäli kasvattaja ei hoida ensimmäisen vuoden jäsenyyttä, ja haluat liittyä Cairnterrierikerhon jäseneksi, täytä sähköinen lomake tai tulosta ja täytä ohessa oleva ilmoittautumislomake ja lähetä se jäsensihteerille joko sähköpostitse tai postitse. Muista valita vaihtoehto maksatko jäsenyyden samantien vai jäätkö odottamaan jäsensihteerin lähettämää laskua. Kun jäsenmaksu on maksettu ja tieto on mennyt jäsensihteerille, rekisteröimme jäsenyyden ja saat ensimmäiset lehdet. Lisätietoa jäsenasioista

enlightenedMihin ilmoitan nimi- ja osoitteenmuutoksesta?
Kerho ei saa päivityksiä miltään viranomaistaholta, joten kaikki muutokset jäsentiedoissa ilmoitetaan suoraan jäsensihteerille sähköpostitse tai nettisivuilla olevan palautelomakkeen kautta.

enlightenedMikä on perhejäsen ja kuinka ilmoitan sellaisen?

Mikäli haluat ilmoittaa kerhon jäseneksi perhejäsenen, on ensimmäinen ehto se, että perhejäsen asuu samassa osoitteessa varsinaisen jäsenen kanssa. Perhejäsenellä on saman oikeudet (myös äänestysoikeus kokouksissa, mikäli jäsen on yli 16 vuotias), kuin varsinaisella jäsenellä, hän ei vai saa omaa lehteä. Perheenjäsenen voi ilmoittaa samalla tavalla kuin normaalijäsenen täyttämällä lomakkeen. Perhejäsenen maksun voi myös maksaa samaan aikaan, kun maksaa varsinaisen jäsenen vuosimaksun käyttämällä samaa viitettä. Tässä tapauksessa perhejäsenen nimi- ja ikätiedot tulee toimittaa jäsensihteerille, ennen jäsenyyden voimaan astumista. Nimettömiä perhejäseniä emme rekisteröi. Samassa taloudessa voi olla kuinka monta perhejäsentä tahansa kunhan taloudessa on myös yksi varsinainen jäsen.

enlightenedMikä on vuosikirja?

Vuosikirjaan on koottu cairnien näyttelytuloksia kyseisen vuoden ajalta.