Agility

image_pdfimage_print

Agility on vauhdikas koiraurheilumuoto, jossa ohjaajan tarkoituksena on saada koira suorittamaan ennalta määrätty esterata virheettömästi mahdollisimman nopeasti. Rata on kilpailujen tuomarin suunnittelema ja esteet on suoritettava numerojärjestyksessä. Radan kilpailijat saavat tietää vasta kilpailupaikalla.agility_yleista_nelli_paivireiman

Agility on, paitsi kilpailulajina, myös pelkkänä harrastuksena jännittävä ja hauska, yleensä koirien mielestä jopa ylettömän hauska! Tässä lajissa koiran ja ohjaajan välisen suhteen on tärkeää olla kunnossa, jotta radalla nopeasti etenevä koira malttaisi kuunnella ohjaajan käskyjä.

Agilityssä on 11 erilaista estettä, joista tuomari muodostaa kilpailuista toiseen vaihtuvat, 100-200 metriä pitkät radat. Agilitykilpailussa koira suorittaa annetun radan tuomarin asettamaa ihanneaikaa tavoitellen.

Agilityesteet jaetaan hyppyesteisiin, kontaktiesteisiin ja ns. muihin esteisiin. Kilpailuluokasta riippuen 100-200 m pitkällä radalla on 12-20 estettä, joista vähintään seitsemän on hyppyesteitä.

Miten pääsen alkuun?

Paikallisilta agilityseuroilta kannattaa kysyä järjestettävistä alkeiskursseista. Seurat ottavat aika ajoin uusia jäseniä riveihinsä. Myös kaupalliset koirakoulut tarjoavat monipuolisesti agilitykursseja eritasoisille koirakoille. Cairnterrierikerho on viime vuosina järjestänyt Tutustu agilityyn -kursseja vuosittain ja niistä tiedotetaan erikseen kerhon verkkosivuilla. Varoituksen sana agilitya harkitseville, laji voi viedä hyvin nopeasti mennessään…


FI AVA-H FI EE PL MVA Rottriver's Blue Moon Bar

agility_hyppyvalio_rottriversbluemoonbar

Agicairnien tuloksia


 

agility_annetammiruusuAnne Vaskunlahti on aloittanut tutustumisen agilityyn muutama vuosi sitten ensimmäisen koiransa ja ensimmäisen cairninsa Sohvin kanssa. Koirakko hullaantui kerrasta hauskaan ja vauhdikkaaseen lajiin, ja nykyisin Annen voi tavata pääkaupunkiseudun agilitykentillä useamman kerran viikossa kahden koiransa kanssa.

Sohvin kanssa parivaljakko kilpailee agilityn kolmosluokassa, mutta kilpailua tärkeämpänä Anne näkee yhdessä tekemisen ja oppimisen koiran kanssa. "Vaikka otan agilityn ihan tosissani, niin vakavasti en osaa siihen suhtautua, eikä cairnin kanssa ehkä kannatakaan", Anne nauraa. Agility tarjoaa monipuolista liikuntaa ja pääjumppaa niin koiralle kuin ohjaajallekin. Anne rohkaiseekin kaikkia agilitysta kiinnostuneita tutustumaan lajiin ja tarvittaessa kysymään lisää. Uusia cairnikoita on aina ilo saada mukaan agilitykentälle.