Kiva koirakansalainen

image_pdfimage_print

Kiva Koirakansalainen-testi

  • näyttää koiran hyvät käytöstavat
  • testaa koiran yhteiskuntakelpoisuutta
  • sopii jokaiselle koiralle ja omistajalle

Suomessa testejä sponsoroi KIVA-team ry. Kiva Koirakansalainen-testi perustuu American Kennel Clubin järjestämään Canine Good Citizen-testiin, jonka on suorittanut yli 5 miljoonaa koiraa ympäri maailmaa.

Kiva Koirakansalainen on koira, jota voisi suositella ystävälleen, joka on luotettava lasten seurassa, koira jonka ottaisi omaan naapurustoonsa ja ylipäätään musti, jonka seurassa on mukava olla.

Koiran omistaja voi testin avulla varmistaa, missä vaiheessa oman koiran koulutus on ja olisiko jollain alueella parantamisen varaa. Koska koira on elävä olento, se ei välttämättä tee kaikkea testihetkellä yhtä loistavasti kuin kotioloissa. Testin voi uusia ellei sitä läpäise.

Testi ei ole mikään kilpailu eikä sen suorittamisessa vaadita sellaista täsmällisyyttä kuin tottelevaisuuskokeissa. Tärkeintä on, että koira on omistajansa hallinnassa ja parivaljakko toimii yhteistuumin eri tilanteissa. Koiran ja omistajan yhteispeli testialueella on tärkeä osa testiä.

Millainen testi on?

Osallistujat saavat puhua koirilleen kokeen aikana ja kehua niitä. Käskyjä saa toistaa. Makupaloja ei kuitenkaan käytetä testin aikana. Myöskään kuristuspantaa tai muita apuvälineitä ei saa käyttää. Panta tai talutusvaljaat sopivat kokeeseen.

Testin arvostelijalla täytyy olla hyvä koirien käyttäytymisen tuntemus ja kiinnostusta parantaa ihmisten yleistä suhtautumista koiriin. Hän voi olla esim. kouluttaja, näyttely- tai koetuomari, eläinlääkäri, trimmaaja, koirapoliisi tai muu koira-alan ammattilainen. (Lähde: Kiva Koirakansalainen)

 


Testin läpäisseitä cairneja

 
21.10.2012 cairnnarttu Jaapertin Aada (s. 14.3.2006)
kasv. ja om. Jaana Hassinen
kivakoirakansalainen_aada
 
21.10.2012 Janettan Darlinda (s. 20.10.2011)
om. Jaana Hassinen
kivakoirakansalainen_tara
 
13.6.2009 cairnuros Gleizz Nordic Explorer (s. 11.9.2007)
kasv. Irina Viljas om. Marja-Liisa Ritala
kiva_koirakansalainen_hupi