TOKO

image_pdfimage_print

Tottelevaisuuskokeiden tarkoitus on opettaa koiralle hallittua ja hyvää käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelemistaitoja sekä toko6_kapu_tapani_uusirasikoulutustaitoja. Tottelevaisuuskokeissa tuomari arvioi koiralle opettettujen liikkeiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Toko parantaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä ollen samalla tärkeä pohja kaikkiin muihinkin koiraharrastuksiin sekä arkisiin tehtäviin. Toko sopii kaikenrotuisille koirille.

Kokeet

Koiran koulutustasoa testataan tottelevaisuuskokeissa. Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa:

  • alokas
  • avoin
  • voittaja
  • erikoisvoittajaluokka

Jokaisessa luokassa on erilaiset liikkeet, joita koirakon tulee suorittaa.

Tottelevaisuuskokeiden eri liikkeet muodostuvat pienemmistä tehtävistä kuten seuraamisista, maahan menoista, istumisista, seisomisista, noudoista, luoksetuloista, hypyistä sekä merkityille paikoille lähettämisestä. Liikkeiden vaativuus lisääntyy ylempiin luokkiin mennessä.

Liikkeet pisteytetään pisteillä:

0 7,5
5 8
5,5 8,5
6 9
6,5 9,5
7 10

Jokaisella liikkeellä on oma kerroin; mitä vaativampi liike, sen suurempi kerroin. Mikäli liikkeellä on suuri kerroin, sen kokonaisvaikutus yhteispisteissä on suurempi, kuin pienikertoimisella liikkeellä.

Koira saa siirtyä ylempään luokkaan yhden I-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen I-palkinnon jälkeen. Koiralle myönnetään koulutustunnus (TK1-TK4), kun se on saanut samasta luokasta kolme I-palkintoa.

toko4_kapu_tapani_uusirasi toko3_kapu_tapani_uusirasi

Miten liikkeelle?

Tottelevaisuuskoulutuksen voi aloittaa jo pennun kanssa, mutta milloinkaan ei ole liian myöhäistä. Toko kannattaa aloittaa pennun kanssa arkikoulutuksen yhteydessä leikin varjolla. Perusteet (istu, maahan, paikalla, luoksetulo jne.) on hyvä opettaa motivoidusti leikin ja makupalojen avulla. Näitä perusteita tarvitaan tokossa kaikissa luokissa ja siksi niiden motivoitu alkuopettaminen on tärkeätä. Myöhemmin koiralle opetetaan eri luokkien "temppuja" käyttäen näitä perusteita.

toko5_kapu_tapani_uusirasi toko2_kapu_tapani_uusirasitoko_kapu_tapani_uusirasi

Tokocairnien tuloksia