JTK: Osallistu geenitutkimuksiin

image_pdfimage_print

Hannes Lohen tutkimusryhmällä on menossa useita geenitutkimusprojekteja, joista on hyötyä myös cairnterriereille.  Tule mukaan tekemään arvokasta työtä karvaisten kavereidemme hyvinvoinnin ja terveyden puolesta!

1.     LEGG PERTHES
–         tutkimus tehdään yhteistyössä Clemensonin Yliopiston kanssa (USA)
–         koskee ensisijaisesti CAIRNTERRIEREJÄ, valkoisia länsiylämaanterrierejä, schipperkejä, toy-, kääpiö- ja keskikokoisia villakoiria, schipperkejä, yorkshirenterrierejä
–         Tutkimuksen eteneminen edellyttää riittävästi näytteitä erisukuisista koirista, sekä sairaista että terveistä, ajantasaisin tiedoin.
–         Koirasta tarvitaan EDTA-verinäytteen, näytelomake, tiedonkeruulomake ja röntgenkuvat tutkimusryhmälle

2.     KRANIOMANDIBULAARINEN OSTEOPATIA (CMO)
–         koskee kaikkia rotuja
–         näytteitä toivotaan sairaista yksilöistä

3.     SILMÄSAIRAUDET
–         projektit DISTICHIASIS, HARMAAKAIHI (HC), RETINAN DYSPLASIA (RD, GRD, MRD)
–         näytteitä kaivataan kaikilta roduilta, joissa sairauksia on tavattu. Katso tarkemmat tiedot tutkimuksiin liittyvistä lomakkeista & kyselyistä kunkin projektin kohdalta!

4.     KIVESVIKA
–         kohteena kaikkien rotujen kivesvikaiset urokset ( vaikka ensimmäinen tutkimusvaihe kohdistuu belgianpaimenkoiriin ja bordercollieihin)
–         tarvitaan verinäyte ja projektisivustolla täytettävä kiveskysely

5.     KÄYTTÄYTYMISTUTKIMUKSET
–         ARKUUS: Kohteena kaikki rodut. Koirasta täytetään arkuuskysely & toimitetaan verinäyte tutkimusryhmälle. Myös lyhyt käyttäytymiskoe mahdollinen
–         ÄÄNIARKUUS: Kohteena kaikki rodut. Koirasta täytetään ääniarkuuskysely & toimitetaan verinäyte tutkimusryhmälle.
–         Myös ADHD:stä ja STEREOTYPISESTÄ KÄYTÖKSESTÄ menossa tutkimusprojektit. Kaikki rodut voivat osallistua, mutta kohdistetaan enemmän tiettyihin rotuihin.

Lisätietoa, tarvittavat lomakkeet ja kyselyt tutkimusprojekteihin liittyen löydät osoitteesta http://www.koirangeenit.fi/projektit/tutkimusprojektit/ Rotuyhdistys pyrkii järjestämään näytteenkeruutilaisuuksia omissa tapahtumissaan. Kysy mahdollisuutta näytteenantoon myös omalta eläinlääkäriltäsi!

Ruumiinavausavustukset
Ruumiinavaus on usein ainoa keino saada varmuus koiran kuolinsyystä. Se tulisi suorittaa aina, jos nuori koira menehtyy äkillisesti ilman selvää syytä, tai koira on ennen kuolemaansa / lopettamista sairastellut / oireillut poikkeuksellisesti eikä diagnoosi ole varma.

Cairnterrierikerhon hallituksen tekemän päätöksen mukaisesti rotuyhdistys maksaa cairnterrierille tehtävän ruumiinavauksen ja siihen liittyvät kustannukset mikäli:

• 6 vkoa täyttänyt, alle 6-vuotias koira menehtyy äkillisesti ilman selvää syytä

• 6 vkoa täyttänyt alle 6-vuotias koira menehtyy tai joudutaan lopettamaan sairastelun päätteeksi, eikä sairaudelle / oireilulle ole varmaa diagnoosia.

Maksaessaan koiran ruumiinavauksen kerho saa ruumiinavauslausunnon käyttöönsä ja diagnosoidut tapaukset liitetään yhdistyksen ylläpitämään sairaslistaan.

Lasku ja tutkimustodistus toimitetaan
Cairnterrierikerho / Sinikka Jokinen
Sepetlahdentie 10 C 55
02230 Espoo
040- 731 6093
sinikka.jokinen@cairnterrieri.fi

Miten toimitaan
1. Koiran ruumis tulee lähettää EVIRA:lle mahdollisimman nopeasti lopetuksen tai kuoleman jälkeen. Apua voi pyytää etukäteen eläinlääkäriasemalta tai rotuyhdistykseltä jos tuntuu, ettet kykene hoitamaan asiaa itse.
2. Koiran ruumis pakataan pahvilaatikkoon.
3. Mukaan täytetään  lomake, jonka voi tulosta  Eviran sivuilta
4. Pahvilaatikko toimitetaan viipymättä Matkahuoltoon ja varmistetaan, että laatikko toimitetaan perille saman päivän aikana Eviran kylmiöön. Se ei saa jäädä säilytykseen Matkahuoltoon. Lähetys toimitetaan osoitteseen:

Evira
PATO
TUTO
HELSINKI

Evirasta saa lisätietoja tarvittaessa p.020 772003 (vaihde) / patologinen osasto.

Hyödyllisiä linkkejä:

www.evira.fi

http://www.koirangeenit.fi/