image_pdfimage_print

Cairnin väreistä

Rotumääritelmässä cairnterrierin väritys määritellään seuraavasti:  Kerman tai vehnän värinen, punainen, harmaan eri sävyt, melkein musta. Juovikkuus (brindle) kaikissa edellä mainituissa väreissä hyväksytään. Tumma väri korvissa ja kuonossa hyvin tyypillistä. Täysin musta, valkoinen tai musta ruskein merkein ovat virheellisiä värejä.

Kaikki värit ovat keskenään saman arvoisia, mutta henkilökohtaiset mieltymykset sallittakoot. Yleisin väreistä on punainen kaikissa sävyissään aina punertavan vaaleasta ketun punaiseen. Punainen myös dominoi muita värejä. Brindle, eli juovikkuus tai "tiikeriraidat" taas dominoi yksivärisyyttä. Punabrindle onkin yleisin tavatuista väreistä. Kerman väri tai yksivärinen harmaa ovat harvinaisia, tosin aika moni brindle koira muistuttaa ikääntyessään yleisväriltään lähinnä harmaata.

Vehnä tummin merkein   Punainen

sanderfield_wait_for_a_dollar[1]

 

 

Old_Pal_beat_The_Rap                                                             

Punabrindle   Harmaabrindle

Oiva0807

 

 

s_Camryn

 

Pikkupennun lopullista väritystä on toisinaan kasvattajankin vaikea ennustaa. Lopullista väriä voi parhaiten arvuutella silmän alla kasvavista karvoista, jonne kasvaa kareaa päälikarvaa yleensä ensimmäisenä. Luovutusiässä monilla pennuilla on runsas tumma pentuturkki. Ensimmäisen trimmauksen jälkeen pennut siis yleensä vaalenevat todellisen värityksen paljastuessa pentukarvan alta. Vuosien mittaan erityisesti brindlet koirat saattavat muuttaa väriään melkoisesti. Ne nimittäin tummuvat trimmaus trimmaukselta ja lopputulos voi olla lähes musta. Alkupeäinen väritys ja kuviointi säilyy kuitenkin pohjavillassa.

sineseisoo   

KOTKA_KV_061

Sama koira 1,5v….   … ja 4 v.

Yksiväriset punaiset tai vehnänväriset koirat säilyttävät värinsä varmemmin, tosin punaisten väri saattaa iän myötä syventyä. Myös vaaleiden cairnien turkkiin saattaa iän myötä ilmestyä tummia karvoja.  

Toisinaan tavataan cairneja joilla on selkeitä tummia alueita selässä, päälaella ja raajoissa. Väritys voi olla koirassa myös ns. negatiivivärityksenä. Kyseinen väritys on ei-toivottu, sillä sen katsotaan viittaavan Black and Tan väritykseen joka on cairnilla virheellinen. Myös suuret mustat tai valkoiset laikut esim. rinnassa ovat ei-toivottuja.

HUOM! Pennut tulisi aina rekisteröidä rodun virallisilla väreillä. Musta-ruskea, fawn, vehnänpunainen jne. eivät ole cairnin värejä!